«Από την κόρη στη μάνα Ρομά: να εύχεσαι νἆ ναι (πιο) μακρύς και (πιο) περήφανος ο δρόμος»

Καλλιτεχνικο - Επιστημονικο προγραμμα

Το μικτό εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό έργο με τίτλο «Από την κόρη στη μάνα Ρομά: να εύχεσαι να ’ναι (πιο) μακρύς και (πιο) περήφανος ο δρόμος»  διερευνά τη σχέση μητέρας-κόρης στην κοινότητα των ρομά. Αν οι ρομά ως κοινότητα υφίστανται μια φορά τον αποκλεισμό, οι γυναίκες ρομά τον υφίστανται πολλαπλά.
Φωτογραφία: Joakim Eskildsen

Το έργο αποτελείται από τρεις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Νέας Ζωής Ασπροπύργου Αττικής:

  • Εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εργαστήριο λόγου (ποίησης) και εικόνας (φωτογραφίας)
  • Συντονισμένη ιατρική-κοινωνιολογική-ανθρωπολογική ερευνητική δράση
  • Δημιουργία κόμβου ψηφιακών δεδομένων με τα αποτελέσματα των καλλιτεχνικών-εκπαιδευτικών εργαστηρίων και της έρευνας στις γυναίκες-Ρομά

 

Ομάδα έργου:

  • Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος
  • Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια
  • Νατάσα Κουτσούρη, γιατρός
  • Δήμητρα Κονδύλη, κοινωνική επιστήμων
  • Αναστασία Μητροπάνου, εκπαιδευτικός-κοινωνική ανθρωπολόγος, εκπρόσωπος της Ελλάν-Πασσέ

 

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την ΑRT IN ART και βρίσκεται :

  • Υπό την αιγίδα και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού,
  • Την οικονομική ενίσχυση της Τράπεζα της Ελλάδας
  • Υπό την αιγίδα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά)

 

 

ΔΡΑΣΗ 1.  

Εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό εργαστήριο ποίησης και φωτογραφίας

 

Εργαστήρια Ποίησης και Φωτογραφίας: «Ρομά μαθήτριες στον κύκλο»

Εκπαιδεύτριες:

  • Mαρία Τοπάλη- Εργαστήριο Ποίησης
  • Μαριλένα Σταφυλίδου-Εργαστήριο Φωτογραφίας

Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίων: 7ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ζωής Ασπροπύργου

Χρόνος υλοποίησης εργαστηρίων: 17 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2023

Συμμετείχαν: 11 μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης

 

Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του σχολείου Ματίνα Βουβούλη, τη δασκάλα της 6ης δημοτικού Χριστίνα Ριζάκη και όλες τις δασκάλες, τους δασκάλους και το προσωπικό του σχολείου για την βοήθειά τους. Πάνω απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μαθήτριες που πήραν μέρος στο εργαστήριο. Τα έργα τους παρουσιάζονται στο έντυπο «Ρομά Μαθήτριες στον Κύκλο». Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» που βοήθησε αποφασιστικά με την αιγίδα της  στην υλοποίησή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

 

ΔΡΑΣΗ 2.  

Συντονισμένη ιατρική, κοινωνιολογική  και ανθρωπολογική έρευνα  γυναικών ρομά στην περιοχή του οικισμού Νέας Ζωής Ασπροπύργου

 

Ομάδα ερευνητριών με επικεφαλής την Νατάσα Κουτσούρη, γιατρό, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και τη Δήμητρα Κονδύλη, κοινωνική επιστήμονα, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), συνεργάστηκαν με τις εκπαιδεύτριες των εργαστηρίων και, αξιοποιώντας πρόσωπα-κλειδιά καθώς και τη συνεργάτη της Ελλάν Πασσέ Αναστασία Μητροπάνου, κοινωνική ανθρωπολόγο,  διενεργήσαν σύνθετο ερωτηματολόγιο στον γυναικείο ρομά πληθυσμό της κοινοτήτας Νέας  Ζωής.

Το ερωτηματολόγιο αποσκοπεί να καταγράψει ζητήματα φύλου, μόρφωσης, στάσεων και αξιών αλλά και πρακτικών και αντιλήψεων, που σχετίζονται με κρίσιμα ζητήματα υγείας (πχ αντισύλληψη, εμβολιασμοί, φροντίδα βρεφών, φροντίδα της τρίτης ηλικίας).

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναρτηθούν σύντομα εδώ καθώς και στον ψηφιακό κόμβο δεδομένων www.roma-gen.gr

 

 

 

ΔΡΑΣΗ 3.

Δημιουργία ψηφιακού κόμβου δεδομένων  www.roma-gen.gr για τις γυναίκες ρομά 

Ο  ψηφιακός κόμβος δεδομένων www.roma-gen.gr είναι μια χρήσιμη και εύχρηστη υποδομή για κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, κάθε ερευνήτ(ή)ρια που, όπως και εμείς, θέλει να δραστηριοποιηθεί στα ζητήματα των Ρομά, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Εστιάζουμε ιδιαίτερα στο ζήτημα των γυναικών ρομά καθώς υλοποιώντας  το μικτό έργο, με επιστημονική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική διάσταση και τίτλο: «Από την κόρη στη μάνα Ρομά: να εύχεσαι νἆ ναι (πιο) μακρύς και (πιο) περήφανος ο δρόμος» συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της ανισότητας και του αποκλεισμού αυτών των γυναικών.

Στην πρώτη αυτή φάση, αποθηκεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για τις γυναίκες ρομά  καθώς και των καλλιτεχνικών/εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Παράλληλα αποθηκεύονται δεδομένα και τεκμήρια για τους ρομά στην Ελλάδα όπως,  ερευνητικές και επιστημονικές αναφορές, βιβλιογραφία και  τύπος- media.

Ο ψηφιακός κόμβος θα είναι σε θέση μελλοντικά να φιλοξενεί δεδομένα και μεταδεδομένα γύρω από έννοιες και διαδικασίες με άξονα την κόρη-ρομά και την μητέρα-ρομά, την πορεία της κόρης προς τη συγκρότηση αυτόνομου εαυτού σε συνεχή αλληλεπίδραση με τη μητέρα.

©Joakim Eskildsen
VIDEOS
Video εκπαιδευτικού προγράμματος Εργαστηρίων Ποίησης και Φωτογραφίας "Ρομά Μαθήτριες στον Κύκλο"
ΡΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ
PDFs
Εκπαιδευτικό έντυπο Εργαστηρίων Ποίησης-Φωτογραφίας καθώς και αποτελέσματα της 'Ερευνας Ερωτηματολογίου σε γυναίκες Ρομά του Ασπρόπυργου Αττικής
ΡΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ
Η ΣΧΕΣΗ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΚΟΡΗΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ
ΧΟΡΗΓΟΙ
Με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Με την οικονομικύ υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος
Με την αιγίδα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά