Διπλής όψεως

Κύκλος
Ποίηση & Φωτογραφία
Περιγραφή

Στο εργαστήριο θα διερευνήσουμε τη συνομιλία εικόνας και λόγου.

Πως οι δύο τέχνες, η ποίηση και η φωτογραφία, μπορούν να βρεθούν σε παραγωγική αναμέτρηση χωρίς να ερμηνεύουν/περιγράφουν η μία την άλλη;

Πώς δημιουργείται ένα νέο έργο ανοικτής συνομιλίας;

Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/οντες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτριών, θα αναπτύξουν τον διάλογο ανάμεσα στις δυο τέχνες.

Το ποίημα αποτελείται από εικόνες αλλά και γεννά εικόνες μέσα στην καθεμιά και στον καθένα μας. Η εικόνα εμπεριέχει έννοιες και συναισθήματα που, και αυτά, αναδύονται και ξεκλειδώνονται μέσα μας με συμπτώσεις και αποκλίσεις. Aκούμε και συζητάμε ποιήματα για να δημιουργήσουμε τις δικές μας εικόνες και «διαβάζουμε» τις εικόνες για να βρούμε, στη συνέχεια, τις δικές μας λέξεις.

Με τη βοήθεια δεδομένων ποιημάτων και φωτογραφιών, που οι εκπαιδεύτριες μας βοηθούν να σκηνοθετήσουμε διαλογικά, δημιουργούμε ακολούθως τους δικούς μας στίχους και τις δικές μας φωτογραφίες.

Οξύνουμε το βλέμμα, ανοίγουμε το αυτί, εμβαθύνουμε στον λόγο, ενισχύουμε την οπτική και την ποιητική γλώσσα μας με σκοπό την δημιουργία ενός νέου, πρωτότυπου σώματος δουλειάς.

Το εργαστήριο απευθύνεται στην καθεμιά και τον καθένα που επιθυμεί να διερευνήσει και να αναπτύξει την καθημερινή της/του σχέση με την εικόνα και τον λόγο, όχι απομονωμένα αλλά σε αλληλεπίδραση.

Το θέμα του παρόντος εργαστηρίου είναι : Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Καθημερινά εκτελούμε διαδρομές μέσα σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Πηγαίνουμε από και προς. Διαδρομή όμως εκτελούν και οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Διαδρομή εκτελεί η Γη αλλά και η ζωή μας μέσα στον χρόνο, διαδρομή είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η θέαση μιας ταινίας ή μιας φωτογραφίας. Διαδρομή είναι μια σχέση ή η επαγγελματική μας πορεία. Στη διαδρομή εμπεριέχεται η αφετηρία, το τέλος, κυρίως όμως η γραμμή που τα ενώνει. Επίσης, η μνήμη μας κρατά φυλαγμένες διαδρομές που έχουν σημασία για μας. Αόρατες διαδρομές στα οικογενειακά άλμπουμ, ταξιδιωτικές φωτογραφίες, προσωπικές στιγμές.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα μας απασχολήσει το ποίημα του Ρίλκε «Ορφέας. Ευρυδίκη. Ερμής» σε ανοικτό διάλογο με τα έργα των Εva Voutsaki «Traces Within» και Alec Soth «Dog Days Bogota» που πραγματεύονται  μυθικές αλλά και πραγματικές διαδρομές στον χρόνο.

 

Aιτήσεις συμμετοχής : artinart.athens@gmail.com

 

Πληροφορίες

 

  • Ένα 2ωρο την εβδομάδα για 8 εβδομάδες (16 ώρες διδασκαλίας)
  • Σε ομάδες έως 6-7 ατόμων
  • Διαδικτυακά μέσω zoom ή live συναντήσεις με επίδειξη rapid test
  • Ημερομηνίες : Kυριακές 18.00-20.00 ή Τετάρτες 19.30-21.30
  • Ωρες: Απόγευμα 18.00-20.00 / Τετάρτες 19.30-21.30
  • Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 2 Μαρτίου ή Κυριακή 6 Μαρτίου
  • Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ

 

Τρόποι πληρωμής
  • Εφάπαξ κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό της ArtInArt, στην Τράπεζα Πειραιώς GR82 0171 3600 0063 6014 8696 428, με επιπλέον έκπτωση 5% (μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων).
  • Σε 2 ισόποσες δόσεις, κατάθεση στον παραπάνω τραπεζικό λογαριασμό  (1η δόση μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων – 2η δόση στο 2ο μάθημα).
Το σεμινάριο διεξάγεται από τους

Η Μαρία Τοπάλη (γεν. 1964, Θεσσαλονίκη) σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Δημοσίευσε μέχρι σήμερα 4 ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα. Μετέφρασε στα ελληνικά μεταξύ άλλων τις Ελεγείες του Ντουίνο του Ρίλκε ενώ κυκλοφορεί στα γερμανικά (Ed. Romiosini) και στα ελληνικά (εκδόσεις Αντίποδες) η ανθολογία της με τίτλο Ποίηση με πείσμα /Dichtung mit Biss (ελληνική ποίηση του 21ου αιώνα). Στο θεατρικό της λιμπρέτο «Ο χορός της Μεσαίας Τάξης» (εκδ. Οκτώ, 2012) στηρίχθηκε το μουσικο-θεατρικό έργο των Ευκλείδη-Γωγιού «Η νέα Ελλάδα-the making of». Είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» και του περιοδικού «Ποιητική», του οποίου είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής. Έχει διδάξει μετάφραση ποίησης στο ΕΚΕΜΕΛ και το μάθημα «Ποιητική και Χώρος» στο τμήμα αρχιτεκτόνων-μηχανικών του παν/μίου Θεσσαλίας ενώ συστηματικά συμμετέχει σε σεμινάρια με καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό περιεχόμενο και στη διοργάνωση εκδηλώσεων ποιητικής επιτέλεσης.

Η Μαριλένα Σταφυλίδου είναι φωτογράφος, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός φωτογραφίας. Διευθύνει το Τhe Palm Tree Workshops Space και το The Palm Tree Art Residency Programme στην Σαντορίνη. Αποτελούν και τα δυο δράσεις της πολιτιστικής ΑΜΚΕ Αrt•In•Art, της οποίας είναι συνιδρύτρια. Από́ το 1993 και μέχρι σήμερα είναι ενεργό μέλος των  ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. Ως φωτογράφος της οργάνωσης  και ως πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ταξιδεύσει στην Αφρική́, Μέση Ανατολή́, Ασία, πρώην Σοβιετική́ Ένωση κα. Η προσωπική της επαφή με την τέχνη και τους καλλιτέχνες την οδήγησε να διερευνήσει τη διαδικασία της πρόβας, των δοκιμών μετάβασης / μεταμόρφωσης των καλλιτεχνών ως διαμεσολαβητών-αγωγών ανάμεσα στο έργο τέχνης και στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται γύρω από την έννοια του χρόνου και πως η πρόσληψη και η νοηματοδότησή του αλλάζει.

www.marilenastafylidou.com

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας.