Διπλής όψεως
Κύκλος
Περιγραφή
Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε συναντά τον Ρόμπερτ Φρανκ
Συνεχίζονται για τρίτη χρονιά – φέτος ΚΑΙ ζωντανά, γύρω από ένα ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ! – τα σεμινάρια «Διπλής Όψεως», όπου η ποίηση και η φωτογραφία διασταυρώνονται κριτικά και δημιουργικά.
Φέτος το «Διπλής Όψεως» θα είναι αφιερωμένο στον ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε και στον φωτογράφο και κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Φράνκ.
Με βάση το έργο του εμβληματικού φωτογράφου Robert Frank και τα διάσημα «Σονέτα στον Ορφέα» του ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε, η φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου και η ποιήτρια, κριτικός και μεταφράστρια του Ρίλκε Μαρία Τοπάλη θα θίξουν ζητήματα συνομιλίας με την παράδοση και καινοτομίας, τεχνικής και ιστορικότητας στην καλλιτεχνική δημιουργία. Πώς εγγράφεται ο καλλιτέχνης/ποιητής στην παράδοση και πώς την εμπλουτίζει ανατρέποντας τα δεδομένα; Πώς οικειοποιείται ο καλλιτέχνης/ποιητής το ξένο για να το αναδημιουργήσει ως ταυτοτικό; Πώς επιδρούν στο έργο οι μεγάλες ιστορικές τομές (πόλεμοι) που προκαλούν βιογραφικές ανατροπές και δημιουργικές ασυνέχειες; Ποιά θέση επιφυλάσσει η σύγχρονη μεγάλη τέχνη για την/τον θεατή/αναγνώστη; Πόσο σημαντική είναι η αυτόνομη κριτική προσέγγιση ενός έργου;
Τα σεμινάρια θα έχουν τη μορφή διαλέξεων που θα συνοδεύονται από διάλογο των εισηγητριών μεταξύ τους και με το ακροατήριο.
Aιτήσεις συμμετοχής : artinart.athens@gmail.com
Πληροφορίες
Θα πραγματοποιηθούν δύο διπλά τρίωρα αυτοτελή σεμινάρια, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά σε δυο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα.
- Σάββατο, 11 Μαρτίου, ώρα 10:00 πμ-13:00 μμ, δια ζώσης
- Κυριακή, 12 Μαρτίου, ώρα 18:00 μμ-21:00 μμ, διαδικτυακά
- Σάββατο, 18 Μαρτίου, ώρα 10:00 πμ-13:00 μμ, , διαδικτυακά
- Κυριακή, 19 Μαρτίου, ώρα 18:00 μμ-21:00 μμ, δια ζώσης
Κόστος συμμετοχής ανά σεμινάριο: 30 ευρώ
Ειδική τιμή για τη συμμετοχή στα 2 σεμινάρια είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά: 55 ευρώ
Τρόποι πληρωμής
- Εφάπαξ κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό της ArtInArt, στην Τράπεζα Πειραιώς GR82 0171 3600 0063 6014 8696 428, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του/ των σεμιναρίων.
Το σεμινάριο διεξάγεται από τους
Η Μαρία Τοπάλη (γεν. 1964, Θεσσαλονίκη) σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Δημοσίευσε μέχρι σήμερα 4 ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα. Μετέφρασε στα ελληνικά μεταξύ άλλων τις Ελεγείες του Ντουίνο του Ρίλκε ενώ κυκλοφορεί στα γερμανικά (Ed. Romiosini) και στα ελληνικά (εκδόσεις Αντίποδες) η ανθολογία της με τίτλο Ποίηση με πείσμα /Dichtung mit Biss (ελληνική ποίηση του 21ου αιώνα). Στο θεατρικό της λιμπρέτο «Ο χορός της Μεσαίας Τάξης» (εκδ. Οκτώ, 2012) στηρίχθηκε το μουσικο-θεατρικό έργο των Ευκλείδη-Γωγιού «Η νέα Ελλάδα-the making of». Είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» και του περιοδικού «Ποιητική», του οποίου είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής. Έχει διδάξει μετάφραση ποίησης στο ΕΚΕΜΕΛ και το μάθημα «Ποιητική και Χώρος» στο τμήμα αρχιτεκτόνων-μηχανικών του παν/μίου Θεσσαλίας ενώ συστηματικά συμμετέχει σε σεμινάρια με καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό περιεχόμενο και στη διοργάνωση εκδηλώσεων ποιητικής επιτέλεσης.
Η Μαριλένα Σταφυλίδου είναι φωτογράφος, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός φωτογραφίας. Διευθύνει το Τhe Palm Tree Workshops Space και το The Palm Tree Art Residency Programme στην Σαντορίνη. Αποτελούν και τα δυο δράσεις της πολιτιστικής ΑΜΚΕ Αrt•In•Art, της οποίας είναι συνιδρύτρια. Από́ το 1993 και μέχρι σήμερα είναι ενεργό μέλος των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. Ως φωτογράφος της οργάνωσης και ως πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ταξιδεύσει στην Αφρική́, Μέση Ανατολή́, Ασία, πρώην Σοβιετική́ Ένωση κα. Η προσωπική της επαφή με την τέχνη και τους καλλιτέχνες την οδήγησε να διερευνήσει τη διαδικασία της πρόβας, των δοκιμών μετάβασης / μεταμόρφωσης των καλλιτεχνών ως διαμεσολαβητών-αγωγών ανάμεσα στο έργο τέχνης και στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται γύρω από την έννοια του χρόνου και πως η πρόσληψη και η νοηματοδότησή του αλλάζει.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας.